Yoast SEO WordPress plugin handleiding website optimaliseren

De Yoast SEO plugin werd geschreven door onze Brabander Joost de Valk en zijn team bij Yoast. Op dit moment zijn ze met ongeveer 50 medewerkers met hun Yoast SEO plugin voor WordPress de bekendste op de markt.

Yoast SEO plugin en verbeteren van de zoekmachine resultaten (Google)

Het belangrijkste doel van deze WordPress-plugin is het verbeteren van de zoekmachine resultaten (Google) en hulp te bieden bij het schrijven van betere content. Als je aan een pagina of blogbericht begint te schrijven kies je eerst een focus trefwoord. Op basis van dit trefwoord worden er tips gegeven om de content te optimaliseren en zo een hogere ranking te komen. Een goed alternatief voor de Yoast plugin is de All in One SEO Pack plugin voor WordPress of RankMath. Meer hierover vind je in de onderstaande handleidingen:

Handleiding Yoast SEO plugin

De standaard instellingen van deze plugin zijn over het algemeen voor de meeste sites al goed. Het kan echter zijn dat je bepaalde dingen net iets anders wilt instellen omdat je website anders is of omdat je andere wensen hebt.


Yoast instellingen: Algemeen -> Functies

Wanneer je naar het tabblad Functies gaat, kom je bij de functies uit die de Yoast SEO plugin je allemaal te bieden heeft. Hier kun je aangeven welke functies je wel en niet kunt gebruiken:

SEO-analyse

De SEO-analyse van Yoast SEO is een belangrijk onderdeel van de plugin. Deze functie geeft je aanbevelingen hoe je je tekst SEO-vriendelijker kunt maken. Yoast SEO is beroemd om zijn zijn stoplichten-systeem om je aan te geven hoe het ervoor staat met je pagina. Rood is niet goed, oranje is al iets beter en groen is zoals Yoast het graag ziet.

Leesbaarheidsanalyse

Ook de leesbaarheidsanaylse is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van Yoast SEO. Deze functie geeft je suggesties zodat je de stijl en de structuur van je tekst kunt verbeteren. Zo krijg je het onder meer te weten als je alinea’s te lang zijn.

Cornerstone content

De cornerstone content-functie maakt het mogelijk om aan te geven wat jij nou de echte essentiele content vindt op je website. Met deze functie geef je dus aan wat in jouw ogen de artikelen zijn waar je graag hoog op zou willen ranken in Google en de artikelen waar je het meest trots op bent.

Tekstlinkteller

Tekstlinks in je geschreven teksten zijn belangrijk om de structuur van je website te verbeteren. Met een tekstlinkteller houdt Yoat SEO dan ook precies bij hoeveel interne links je in een bericht hebt verwerkt en hoeveel keer er intern gelinkt is naar bepaalde artikelen.

Inzichten

Yoast SEO kan ook statistieken voor je bijhouden. Deze inzichten voornamelijk uit welke woorden je het meest gebruikt in je artikelen. Zo kun je er achter komen of je jouw artikel wel focust op het in jouw ogen belangrijkste woord uit het artikel. Je kan dit ook met Google analytics doen uiteraard

Linksuggesties

Soms heb je zelf misschien niet heel goed door dat je al bepaalde artikelen hebt geschreven die interessant kunnen zijn voor je lezers nadat ze een ander artikel gelezen hebben. Linksuggesties van Yoast SEO helpen je daar een handje mee.

Toolbar-menu

Het toolbar-menu van Yoast is bedoeld om aan de slag te gaan met tips van derden. Deze helpen je ook een handje in het analyseren van je pagina’s.

XML sitemaps

Met de XML sitemaps-functie geef je Yoast SEO de kans om een XML sitemap te creëren. Dit is een soort roadmap voor Google om de content op jouw website beter te kunnen begrijpen.

Ryte integratie

Ryte integratie houdt  in de gaten of je website nog wel te indexeren is door zoekmachines. Als dit niet het geval, dan krijg je direct een melding van Yoast.

Beveiliging: geen geavanceerde instellingen voor auteurs

Het is goed om mensen binnen je team niet alle functies te geven op je website. Security: no advanced settings for authors zorgt ervoor dat alleen gebruikers met de hoogste beheerdersrollen op jouw website pagina’s kunnen verwijderen uit de zoekresultaten en de canonical kunnen aanpassen.

Google Analytics instellingen

Je kunt in de algemene settings van de Yoast plugin ook je Google Analytics-ID voor je website toevoegen en de Yoast plugin voegt je Google Analytics-code automatisch toe aan uw site. De Google Analytics-ID begint met UA. Dit staat in de algemene instellingen. De UA-code staat al klaar. Je hoeft alleen nog de cijfers erachter te plakken. Let op: 1 code per WordPress website. Lees eventueel de volgende Google Analytics handleiding “Website property toevoegen Google analytics (statistieken bekijken)”:


Artikelen optimaliseren met behulp van de Yoast SEO plugin

Wanneer je een bericht of pagina bewerkt, staat er ook altijd nog een Yoast SEO box onder staat. In de Yoast SEO box kun je de instellingen overschrijven, waardoor je alle titels en omschrijvingen dus echt volledig in eigen hand hebt.

Verder kun je ook nog in de Yoast SEO box ook nog een ‘trefwoord’ invullen waar je je op focust. Nadat je een focus trefwoord hebt ingevuld moet je je pagina of bericht even opslaan als concept. Wanneer je dit gedaan hebt kun je weer naar de box gaan en bij ‘Pagina analyse’ zien hoe je het artikel verder kunt optimaliseren.

Yoast SEO Premium

Wanneer je tevreden bent over de Yoast SEO plugin en graag alle mogelijkheden wilt benutten, dan kun je ook gaan voor de Go Premium. De Yoast SEO plugin heeft verschillende betaalde extensies om de plugin nog verder uit te breiden. Zo heb je onder andere de premium versie van deze plugin met meer functionaliteiten, support en tutorials, maar ook andere extensies voor video SEO, lokale SEO, nieuws SEO en WooCommerce SEO. Wil je dus echt alles uit jouw SEO halen, dan is deze pagina zeker handig om eens te bekijken.


Tip voor Yoast SEO plugin

Doe trefwoordonderoek en gebruik je trefwoorden goed. Lees de onderstaande handleidingen:


Meer WordPress SEO plugins voor zoekmachine optimalisatie

Meer handleidingen van WordPress SEO plugins voor betere zoekmachine optimalisatie vind je hieronder: