Caching cache instellen website Handleiding & wordpress plugins

Website caching maakt websites extreem snel, wat leidt tot betere SEO-scores en een grotere tevredenheid van de gebruikers en een hogere conversiegraad, en dus meer omzet voor uw WordPress-website.

Wat is website caching?

Een website wordt vaak bekeken. Normaal gesproken moet een server elke keer als iemand een webpagina via een browser bezoekt, veel complexe en tijdrovende berekeningen maken. De laatste webpagina’s worden opgehaald, de header en footer, de widgets in de sidebar worden gegenereerd, enzovoort. In de meeste gevallen is het resultaat van al deze berekeningen hetzelfde. Met caching onthoud de server het eindresultaat in plaats van elk verzoek afzonderlijk telkens weer te verwerken.

Hoe werkt caching

Stel dat je een blog hebt waar caching is ingeschakeld. De eerste keer dat iemand uw homepage bezoekt, ‘ontvangt’ hij de pagina op de normale manier: de aanvraag wordt ontvangen, verwerkt door de server, en de resulterende webpagina wordt omgezet in een HTML-bestand en verzonden naar de webbrowser van de bezoeker.

Omdat caching is ingeschakeld, slaat de server dit HTML-bestand op. De volgende keer dat iemand de homepage bezoekt, hoeft de server dit verzoek niet te verwerken en om te zetten naar HTML; hij stuurt gewoon het reeds voorbereide HTML-bestand naar de browser.

Wat gebeurt er als mijn inhoud verandert?

Ik weet wat u denkt: Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat als je caching hebt ingeschakeld en dan een nieuwe blogpost publiceert? Alle goed aangepaste cachingsystemen kunnen zulke scenario’s prima aan. Een caching systeem bestaat immers niet alleen uit het mechanisme dat de voorbereide HTML-bestanden opslaat, maar heeft ook een manier om de cache te legen en vervolgens te ‘regenereren’ wanneer aan specifieke omstandigheden (zoals het publiceren van nieuwe inhoud) wordt voldaan.

Een voor WordPress geconfigureerd cachingsysteem zal de ‘cache’-versie van de homepage en de archiefpagina’s verwijderen zodra u een nieuwe blogpost publiceert. De andere pagina’s blijven ongewijzigd omdat u ze niet heeft gewijzigd.

Is caching echt effectief?

Door gebruik te maken van zowel browser caching als server caching (we komen daar zo op terug) kunt u de laadtijd van uw webpagina’s aanzienlijk verkorten, en als het gaat om laadtijd, loont het om uw website zo snel mogelijk te maken! Maar het gebruik van caching maakt uw website niet alleen sneller. U zorgt er ook voor dat uw website beter presteert. Een website met caching kan ook veel efficiënter omgaan met bijvoorbeeld plotselinge pieken in het webverkeer.

Hoe effectief is caching?

Volgens een recent onderzoek en onze ervaringen kan de snelheid van uw WordPress website tot 300% verhogen.

Vormen van caching

Grofweg kunnen we twee vormen van website caching onderscheiden:

  • Server caching
  • Browser caching

Browser caching vindt plaats aan de kant van de gebruiker, server caching aan de kant van de server. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de twee.

Browser caching

Wanneer u een website bezoekt, moet uw browser niet alleen de inhoud van de pagina die u bekijkt ophalen, maar ook de bijbehorende JavaScript-bestanden, CSS-bestanden, lettertypen, enzovoort. Door middel van browsercaching kan uw browser deze bestanden een tijdje opslaan, zodat hij ze niet bij elk bezoek aan die website hoeft op te halen.

De eerste keer dat u WPhandleiding.nl bezoekt, heeft uw browser een aantal bestanden direct in de cache geplaatst. Het kan enkele seconden duren voordat de website volledig geladen was. Maar de volgende keren zal de laadtijd aanzienlijk korter zijn geweest.

Server caching

We hebben het al gehad over de mechanismen achter server caching: in plaats van elke aanvraag afzonderlijk te verwerken, neemt de server de resultaten van die aanvragen op en slaat ze op. Hierdoor gaat alles veel sneller. Server caching methoden kunnen worden onderscheiden als ‘full page caching’.


Beste caching plugins voor WordPress

Cache plugins zorgen er voor dat er statische HTML-pagina’s van je webpagina’s gemaakt worden. Deze HTML-pagina’s kunnen snel aan je bezoekers worden voorgeschoteld, doordat alles al netjes klaarstaat en niet opgehaald en in elkaar geplakt hoeft te worden uit de MySql-database. De beste caching plugins voor WordPress op een rijtje:


W3 Total Cache

nl.wordpress.org/plugins/w3-total-cache

W3 Total Cache heeft meer dan 1 miljoen actieve installaties en een score van 4,3 op WordPress.org, gebaseerd op meer dan 3.500 reviews. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze caching plugin op WordPress’s Most Popular Plugins lijst staat!
Belangrijkste kenmerken W3 Total Cache:

  • Compatibel met shared hosting, virtuele servers en dedicated servers / clusters.
  • Transparant content delivery network (CDN) beheer.
  • Mobiele ondersteuning.
  • Ondersteuning voor Accelerated Mobile Pages (AMP).
  • Ondersteuning voor Secure Socket Layer (SSL).

WP Super Cache

nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache

WP Super Cache is samen met W3 Total Cache een van de meest populaire caching plugins voor WordPress. WP Super Cache heeft ook meer dan 1 miljoen actieve installaties en een score van 4.3. De plugin bedient de bestanden in de cache op 3 verschillende manieren, zodat alle bezoekers kunnen profiteren van een snelle website.

Belangrijkste kenmerken WP Super Cache:

  • “Vergrendel” knop.
  • Automatische updates van uw .htaccess-bestand.
  • Betere ondersteuning voor Microsoft Windows.
  • Ondersteuning voor plugins die een ander thema tonen op mobiele apparaten.
  • Geweldig voor dynamische inhoud en websites met meerdere pagina’s.

Comet Cache

wordpress.org/plugins/comet-cache

Met ‘slechts’ meer dan 60.000 actieve installaties is Comet Cache de meest populaire caching plugin na W3 Total Cache en WP Super Cache. Dit heeft het vooral te danken aan zijn eenvoud en goede documentatie. Er is zowel een gratis als een premium versie van de plugin beschikbaar.

Belangrijkste kenmerken Comet Cache:

  • Eenvoudige en goed gedocumenteerde configuratie.
  • Mogelijkheid om een vervaltijd in te stellen voor bestanden in de cache.
  • Client-Side Caching (voor double-caching in de client-side browser).
  • Caching voor 404 verzoeken om de impact op de server te minimaliseren.
  • Uitzonderingspatronen voor URI en user agent.

LiteSpeed Cache

nl.wordpress.org/plugins/litespeed-cache

Met meer dan 35.000 actieve installaties en een score van 4,6 staat LiteSpeed Cache terecht op de vierde plaats in onze lijst. Deze caching plugin onderscheidt zich van de concurrentie door zijn snelle en eenvoudige installatie.

Belangrijkste kenmerken LiteSpeed Cache:

  • Heeft een API systeem waardoor LiteSpeed Cache eenvoudig te integreren is met andere plugins.
  • Kan desktop- en mobiele weergaven afzonderlijk cachen.
  • Mogelijkheid om do-not-cache te configureren door URI, Categorieën, Tags, Cookies en Gebruikersagenten.
  • Ondersteuning voor WooCommerce en bbPress
  • Single site en multisite ondersteuning.

Hyper Cache

wordpress.org/plugins/comet-cache

Hyper Cache is al 11 maanden niet meer bijgewerkt op het moment van schrijven, dus dat is iets wat je in de gaten moet houden bij het kiezen van deze plugin. Toch staat hij in onze top 5 van cache-plugins, met meer dan 60.000 actieve installaties en een score van 4.4. Hyper Cache is pure PHP en werkt op elke denkbare website. Bovendien zijn er geen complexe configuraties nodig.

Belangrijkste kenmerken Hyper Cache:

  • HTTPS klaar.
  • Mogelijkheid om het thema te wijzigen bij het detecteren van een mobiel apparaat.
  • CDN-ondersteuning
  • bbPress-specifieke integratie
  • Veel configureerbare bypasses: matching cookies, matching urls, user agents, etc.

WP Rocket

nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache

WP Rocket is een beginners- en gebruikersvriendelijke WordPress caching en performance optimalisatie plugin die belooft om “WordPress snel te laden in een paar klikken”. Momenteel wordt het gebruikt door 700K+ websites, het verhoogt uw website laadtijd aanzienlijk. Aangezien u het in een paar klikken kunt instellen zonder ingewikkelde instellingen, is het een geweldig hulpmiddel voor niet-technologische beginners om snellere websites te hebben.

WP Rocket prijzen

WP Rocket heeft drie tariefplannen:

WP Raket: Prijs- en licentieschema

Zoals hier te zien is, duurt de licentie voor alle pakketten een jaar. Zolang uw licentie actief is, heeft u toegang tot ondersteuning en plugin-updates. Zodra de licentie bijna is verlopen, ontvangt u een e-mail met het verzoek om uw licentie met korting te verlengen.
WP Rocket zal blijven draaien, zelfs wanneer de licentie verloopt, maar support en plugin updates zullen niet langer beschikbaar zijn. Ze hebben ook een 14-dagen geld terug garantie.

Belangrijkste kenmerken WP Rocket:

  • Het creëren van paginacaches
  • Comprimeren van HTML-, JavaScript- en CSS-bestanden
  • Beeld lazyload
  • Beeldoptimalisatie
  • GZIP-compressie
  • Sitemap voorladen
  • Cache preloading
  • Google Fonts-optimalisatie
  • Uitgestelde JS-lading
  • DNS-voorafgaand aan het ophalen
  • Mobiele Detectie
  • Ontwikkelaarsvriendelijk
  • Compatibel met Google Analytics, Facebook Pixel, Varnish, Cloudflare CDN en Sucuri.

WP Fastest cache

Zoals je ziet hebben veel van deze WordPress caching plugins namen die veel te veel op elkaar lijken. WP Fastest Cache is niet anders, maar het heeft enkele unieke functies. De premium plugin heeft slechts een eenmalige betaling en biedt veel tools die niet in de gratis versie zijn inbegrepen. De meeste websites zullen al wel blij zijn met wat de gratis plugin aanbiedt. De gratis versie van WP Fastest Cache heeft ook desktop caching, HTML minificatie en combinatie mogelijkheden voor JavaScript en CSS.

Browser caching en GZIP-tools worden ook aangeboden in de gratis versie. Over het algemeen is bekend dat WP Fastest Cache jouw website versnelt en de prestaties verbetert in vergelijking met een site zonder enige caching plugin. De Instellingen pagina is simpel en eenvoudig met een lijst met selectievakjes. Je kunt ook naar verschillende tabbladen navigeren om items zoals cache-time-outs, beeldoptimalisatie en CDN te beheren.

Waarom is WP Fastest cache een van de beste WordPress Caching plugins?

  • De gratis versie is nuttig voor de meeste WordPress sites en we hebben ontdekt dat deze sites meestal sneller worden dan met een groot deel van de concurrentie.
  • De pagina Instellingen is gemakkelijk te begrijpen, omdat het gewoon een lijst met selectievakjes is met informatie over elke instelling.
  • Je kunt snel upgraden naar de premium-versie via het WordPress-dashboard. Het is niet nodig om een plugin te downloaden van de website van de ontwikkelaars.
  • Je kunt CSS en JavaScript combineren en verkleinen (minify).
  • CDN-integraties zijn mogelijk zonder al teveel configuratie.
  • Beeldoptimalisatie wordt apart van caching afgehandeld. Je kunt dus zien hoeveel ruimte wordt bespaard.
  • Er is een functie voor het afzonderlijk maken van een cache specifiek voor je mobiele thema. Je zult ook een optie vinden om een cache versie voor de desktop niet aan de mobiele gebruikers te laten zien.

Browser cache legen

Als je de enige bent die geen verandering ziet als je iets hebt aangepast, zal het uw browser cache zijn die je veranderingen niet laat zien. Browsers slaan regelmatig beeld-, CSS- en JavaScript-bestanden op en zien niet altijd dat er wijzigingen zijn aangebracht.
Webbrowser sneller maken wanneer Chrome browser langzaam is
Om ervoor te zorgen dat alles weer wordt opgehaald van de website en niet uit de cache van de browser, moet je de cache van uw browser leegmaken. Dit kan op de volgende manier:

Chrome | cache leegmaken

Instellingen (drie puntjes) > Meer hulpmiddelen > Browsergegevens verwijderen

Firefox | cache leegmaken

Menu (hamburger) > Voorkeuren > Geavanceerd> Netwerk> Cache webinhoud > Nu verwijderen

Safari| cache leegmaken

Ontwikkeling > Lege caches

Edge | cache leegmaken

Opties (drie puntjes) > Instellingen > Verwijderen van browse-informatie

Als je dit hebt gedaan, heb je je browser cache met succes opgeruimd. Vernieuw de pagina en kijk of u de wijzigingen nu kunt zien. Kunt u de wijzigingen die u hebt aangebracht nog steeds niet zien? Dan is het een goed idee om de cache van uw website te wissen.

De cache leegmaken van  WordPress-cache-plugins

Gebruikt u een plugin zoals WP Super Cache, W3 Total Cache of een andere cache-plugin? Het kan heel goed zijn dat je de cache van deze plugin moet legen voordat je de verandering kunt zien. De meeste plugins hebben een knop waarmee u de cache van uw website kunt legen.

Legen cache in WP Super Cache

Als u WP Super cache op uw website heeft geïnstalleerd en de cache wilt legen, kunt u dit doen met een druk op de knop. De knop voor het verwijderen van de cache kunt u vinden door naar Instellingen -> WP Super Cache te gaan en vervolgens naar het tabblad “Easy”. Eenmaal op deze pagina kunt u op de knop “Verwijder cache” klikken en alle cache bestanden van uw website worden voor u weggegooid.

Legen cache in W3 Totaal Cache

Als u W3 Total Cache op uw website heeft geïnstalleerd, kunt u de cache ook met een druk op de knop legen. Met W3 Total Cache kunt u naar Performance -> Dashboard gaan en ziet u direct een “Leeg alle caches” knop. Zodra u op de knop klikt, worden alle bestanden in de cache weggegooid.

Legen server cache

Als de bovenstaande opties niet werken, is er een kans dat er een cache-script op serverniveau draait. Dit wordt gedaan door hostingproviders om de belasting van de server te minimaliseren. Het wordt echter niet altijd aangekondigd, dus het kan zijn dat u zich er niet van bewust bent dat caching ook op serverniveau is ingeschakeld. Bij mijn weten doet hostnet dit:

Hoe u de server cache kunt legen en hoeveel invloed u daarop heeft, hangt af van uw hostingprovider. U zou cPanel, DirectAdmin, Plesk of een ander controlepaneel kunnen controleren om te zien of er een optie is om de cache te wissen. Een andere optie is om aan uw hostingprovider te vragen wat de opties zijn, omdat u de wijzigingen niet direct op uw website ziet. Natuurlijk moet u eerst weten of caching op serverniveau is ingeschakeld, dus het is beter om dit eerst te vragen.

Tegenwoordig maken steeds meer hosting providers gebruik van Varnish caching. Een plugin zoals Varnish HTTP Purge kan u helpen de cache te legen.

Meer handleidingen over WordPress, snelheid en caching


Hulp nodig bij caching of caching laten doen

Tot zover de verschillende manieren om de cache in te stellen en hopelijk uw probleem op te lossen. Het is niet moeilijk om de cache te regelen, maar je moet weten hoe en waar je dit moet doen. En er zijn bij veel plugins heel veel opties. Je kan ook je caching door ons laten instellen. Kom je er niet uit, neem dan contact op.

Vragen over caching? Bel Arthur: +31 6 2083 0583