Voorwaarden WordPress thema Eisen kiezen beste template

Na ruim 14 jaar WordPress websites maken, vond ik het tijd om een lijstje te maken waaraan je WordPress thema moet voldoen. Enkele waardevolle tips vind je onderaan.

Goede en mindere WordPress thema’s

Ik heb de afgelopen jaren vele WordPress gebruikers de mist in zien gaan omdat hun thema niet goed functioneert. Vaak wordt er (begrijpelijk) met beperkte WordPress kennis een WordPress uitgekozen wat om meerdere redenen niet of minder geschikt is om je WordPress website mee in te richten en vorm te geven.


Checklist en aandachtspunten WordPress templates

Let bij de keuze van je thema altijd op de onderstaande aandachtspunten, eisen of voorwaarden die ik voor je heb samengesteld:

Flexibiliteit | Is het thema makkelijk aan te passen?

Kun je het thema makkelijk aanpassen? Stel je maakt een site en jij of je opdrachtgever willen de site verbouwen of een kleine aanpassing doen. Bijvoorbeeld het logo verplaatsen. Neem een thema waarbij je makkelijk de vormgeving kan aanpassen.

Duurzaamheid | Is het WordPress thema lang mee?

Is de verwachting dat je thema ook nog werkt over 1, 3 of 5 jaar? De meeste gratis thema’s is een kort leven beschoren. Koop een thema dat naar verwachting lang meegaat.

Taal | Werkt het thema in Nederlands en engels?

Zorg dat je een thema kiest dat ook in het Nederlands werkt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een webshop wilt en dat niet alle engelstalige woorden. Bij WordPress thema’s die ik test voor klanten en cursisten, zorg ik altijd dat die ook compatible zijn met de WPML meertaligheid plugin.

Compatibiliteit | Werkt het thema samen met plugins

Werkt het thema goed samen met de belangrijkste plugins? Werkt het thema bijvoorbeeld met de WP Bakery Page Builder of WPML.

Responsive | Werkt het WordPress thema op alle schermen?

Test een WordPress thema ook altijd uit op een mobiele telefoon. Let daarbij bijvoorbeeld op of teksten en afbeeldingen netjes in beeld staan, maar ook of een pagina direct opent met de belangrijkste tekst in beeld. Zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan website-prestaties op mobiele apparaten. Meer over WordPress en responsive websites

Support | Is er een forum of helpdesk bij WordPress thema

Bij een gratis WordPress thema hoef je niet te rekenen op goede support van de makers. Zoek je een WordPress thema waar je jarenlang mee vooruit kunt? Koop dan voor een enkele tientjes een goed en gerenommeerd goed en betaald WordPress thema.

Up-to-date | Is het WordPress thema state-of-the-art

Is het WordPress thema helemaal bij de tijd? Werkt het met de laatste versies van Php, de internettaal waar alle websites en webservers mee werken. Speelt het thema in op actuele zaken? Om een voorbeeld te noemen: retina beeldschermen. Dit zijn hoge resolutie beeldschermen, zoals bijvorbeeld op een iPhone of duurdere laptop. De resolutie en beeldkwaliteit van schermen varieert dus. Houd je thema hier ook rekening mee en kun je hier op inspringen? Wat betreft Retina: de meeste thema’s ondersteunen dit niet.


Advies bij keuze WordPress thema/template

Je kan zelf op zoek gaan naar een thema op bijvoorbeeld Envato. Je kan ook advies vragen aan Arthur. Tijdens de WordPress cursus Design en Vormgeving en de WordPress Bootcamp gaan we uitgebreider op de bovenstaande zaken in.

Koop nooit een thema gerelateerd aan een onderwerp

Een voorbeeld: Stel je bent een makelaar. Je kan dan een voorgefabriceerd real-estate thema kiezen. Dit lijkt handig maar is het uiteindelijk niet. Je kan veel beter een zogenaamd multi-purpose thema kiezen omdat dit aan de bovenstaande eisen voldoet.
Ik heb zoveel cursisten of website-eigenaren ontmoet die hier helemaal op vast zijn gelopen omdat na aanschaf blijkt dat voorgeprogrammeerde WordPress thema’s helemaal niet handig zijn omdat er nog veel tijd gaat zitten in bijvoorbeeld het aanpassen van de taal of het fixen van ‘bugs’. Bij de goede veel geteste en gerenommeerde WordPress thema’s heb je hier geen of veel minder last van.
Meer voorbeelden van onderwerp-gerelateerde WordPress thema’s die je beter niet kan nemen:

Muziek en entertainment
Onderwijs
Bruiloft, huwelijk of trouwerij


Valkuilen van onderwerp-gerelateerde WordPress thema’s

Het gevaar van een onderwerp-gerelateerde WordPress thema is namelijk het volgende. Deze thema’s zijn zo opgebouwd dat je als aspirant WordPresser geneigd bent je website te gaan ‘vullen’ volgens de indeling en tools van dat thema. Klinkt op zich leuk en handig.
Maar: vroeg of laat komt er een moment dat je moet switchen van thema. Wellicht niet binnen een paar maanden, en waarschijnlijk ook niet binnen 2 jaar. Maar dan. Stel na een jaar of 4, 5 wil je switchen (zie kopje duurzaamheid hierboven).

Voorbeeld: portfolio maken in WordPress

Nu heb je bijvoorbeeld je portfolio gevuld met de handige portfolio-functie. Wat men er bij het thema niet bij heeft verteld, is dat deze functie alleen werkt met hun thema. Als je wilt switchen van thema, valt deze content (tekst/beeld) dus allemaal weg. Je moet dit dan eerst allemaal kopieren op een andere plek. En wel zodanig dat Google al deze web-pagina’s ook nog herkent, omdat deze pagina’s in de afgelopen tijd de meeste SEO-authoriteit/waarde hebben opgebouwd. Dit is op termijn dus allemaal dubbel en extra werk.
Meestal is zo’n portfolio tool ook een verkapte manier door thema-makers om men zich aan je te binden.

Houdt content en ontwerp gescheiden!
Tijdens de basiscursus, designcursus en WordPress Bootcamp leer ik dat je altijd binnen WordPress je content, je vormgeving en functionaliteiten zo apart mogelijk van elkaar moet laten bestaan. Op deze manier ben je zo onafhankelijk mogelijk van een thema en plugins. Zo kun je ten alle tijde relatief makkelijk switchen van WordPress thema of plugin. Hoe dit precies werkt en hoe je dit goed aanpakt, leg ik uit tijdens de WordPress cursus.

Welke thema’s dan wel gebruiken voor WordPress?

Ik adviseer om altijd een zogenaamd multipurpose thema te gebruiken. Dit zijn veelzijdige thema’s waar je alle kanten mee op kan. De meeste multipurpose thema’s zijn veel vaker verkocht en getest waardoor ze over het algemeen veel gestroomlijnder werken. Het voordeel van het werken met een multipurpose thema is ook dat je gaandeweg het thema beter leert kennen, helemaal als je van plan bent meerdere websites met het thema te gaan maken.
Ook bij de multipurpose thema’s is er echter een groot verschil in kwaliteit. Onder het volgende kopje vind je een lijstje met mijn favoriete WordPress thema’s.


De beste en minder goede WordPress thema’s in 2021

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van thema’s die aan de bovenstaande eisen voldoen. Ook vind je voorbeelden van, in mijn ogen, zwaar overgewaardeerde thema’s:


Meer WordPress tips over je design?

Meer WordPress tips hoe je je WordPress website het beste kan bouwen:


Cursussen over WordPress, design, ontwerp en thema

Meer over WordPress thema’s en belangrijke zaken die er bij komen kijken, leer je bij één van onze ontwerpcursussen, speciaal voor ontwerpers en vormgevers: