Jetpack wordpress plugin | review handleiding nederlands

De Jetpack by WordPress plugin is een goede optie voor gebruikers die nog niet veel ervaring hebben met WordPress. Je hoeft niet steeds nieuwe plugins te installeren en bij te werken. In deze handleiding laat ik de belangrijkste functies van Jetpack zien.

Wat is Jetpack en waarom zou je het gebruiken?

Jetpack van WordPress.com is een website verbetering, prestatie en beveiligingsplugin, ontwikkeld door Automattic (het bedrijf achter WordPress.com). Met meer dan 5 miljoen (2020) actieve installaties is Jetpack ongetwijfeld een van de meest populaire WordPress-plugins op de markt. En, met zoveel geweldige functies, is het gemakkelijk te begrijpen waarom het door zoveel website-eigenaren wordt gebruikt.

Jetpack is in 2011 gelanceerd door Automattic. WordPress mede-oprichter Matt Mullenweg had het idee van Jetpack voor het eerst geïntroduceerd tijdens zijn lezing op de State of the Word WordCamp conferentie in San Francisco in 2009. Zijn visie was dat Jetpack ‘een manier zou zijn om te voorzien in functiepariteit tussen WordPress.com en WordPress.org voor iedereen’.

De eerste versie van Jetpack bevatte acht populaire functies: Hovercards, statistieken, een ‘After the Deadline’ spellingscontrole, een Twitter-widget, shortcodes, shortlinks, social media sharing buttons en mathematische tool LaTeX. Jetpack noemt deze functies modules.

De plugin is voortdurend uitgebreid en verfijnd, en het aantal modules is gegroeid tot 43. Jetpack is echter zoveel meer dan de modules die het aanbiedt.

Jetpack integratie van functies

Populaire Automattic diensten van WordPress.com, zoals de WordPress.com-thema’s, zijn in Jetpack geïntegreerd, terwijl hun back-upservice, VaultPress, volledig is gemigreerd naar Jetpack. Vandaag de dag is de VaultPress-website niet meer dan een landingspagina die Jetpack promoot.

De echte integratie met WordPress.com gebeurt achter de schermen. Het geheime wapen van Jetpack is de mogelijkheid om de snelle en veilige hostinginfrastructuur van WordPress.com te gebruiken, en door het zware werk op hun efficiënte servers uit te voeren, is Jetpack in staat om de prestaties van uw website aanzienlijk te verbeteren door het aantal intensieve taken die uw site uitvoert te verminderen.

Of het nu gaat om verbeteringen in de prestaties en veiligheid van de website, het zien van het aantal websitebezoekers of het toevoegen van nuttige blogfuncties aan uw website toolbox, er zijn vele goede redenen om Jetpack te installeren. De plugin biedt tientallen nuttige functies, maar je hoeft alleen die functies te activeren die voor jou van toepassing zijn.

jetpack gutenberg


Een veilige WordPress-website met Jetpack

Beveiliging is het hart van Jetpack, en het biedt tal van functies die uw website veiliger kunnen maken tegen aanvallen. In het hoofdnavigatiemenu voor de Jetpack-instellingen staat de beveiliging op de eerste plaats, omdat dit de belangrijkste categorie is. De andere categorieën zijn prestaties, schrijven, delen, discussie en verkeer.

De prioriteiten voor elke website-eigenaar zijn om hun website veilig te houden en ervoor te zorgen dat deze online blijft. Jetpack biedt een groot aantal beveiligingstools om uw website te beschermen tegen aanvallers en om hem draaiende te houden.

Jetpack’s Secure Authentication-functie

Met Jetpack’s Secure Authentication-functie kunt u uw inlogsysteem overschakelen naar WordPress.com, waardoor gebruikers gedwongen worden om veilige wachtwoorden te gebruiken. Er is ook een optie om gebruik te maken van twee-factor authenticatie die, indien geselecteerd, gebruikers zal vereisen om een verificatiecode in te voeren van een SMS die is verzonden naar hun telefoon.

Uw aanmeldingssysteem kan verder worden beveiligd met Brute Force Attack Protection. Wanneer u deze functie inschakelt, worden kwaadaardige IP’s die proberen toegang te krijgen tot uw website met behulp van veelgebruikte gebruikersnaam- en wachtwoordcombinaties automatisch geblokkeerd. Geldige IP-adressen kunnen in de witte lijst worden opgenomen, zodat beheerders, redacteuren en andere medewerkers niet van de zwarte lijst worden uitgesloten.

Dagelijks automatisch gescand op malware

De Jetpack premium en professionele plannen bieden ook Security Scanning. Uw website wordt dagelijks automatisch gescand op malware, hacks en andere verdachte code – en veel bekende bedreigingen worden onmiddellijk verwijderd wanneer ze worden gedetecteerd. E-mails worden naar u verzonden wanneer er een bedreiging wordt gedetecteerd.

In het geval dat uw website toch ten onder gaat als gevolg van een website-hostingprobleem, een aanval of wat dan ook, zal Jetpack’s Downtime Monitoring functie u hiervan op de hoogte stellen via e-mail en/of mobiel. De tool controleert elke vijf minuten of uw website online is, zodat u op de hoogte wordt gebracht zodra er een probleem is.

Meer handleidingen over WordPress en beveiliging

VaultPress

Zoals eerder opgemerkt is de VaultPress-back-updienst van Automattic geïntegreerd in Jetpack en niet langer beschikbaar als een op zichzelf staande dienst. Het is opgenomen in alle premium Jetpack plannen.

Jetpack voert automatisch back-ups uit en maakt het mogelijk om met één klik de website te herstellen en de website te migreren. In de Jetpack persoonlijke en premium plannen wordt elke dag een back-up van de website gemaakt en worden de back-ups gedurende 30 dagen bewaard. Bij een upgrade naar het Jetpack professional plan wordt elk uur een website back-up gemaakt en worden alle back-ups opgeslagen zolang u Jetpack gebruikt.

Activiteitenlogboek

Een andere nuttige functie is het Activiteitenlogboek. Dit geeft een auditlogboek van elke activiteit op uw website. Dit is nuttig voor het debuggen, het gebruikersbeheer en de algemene opvolging.

Het mooie van de beveiligings- en back-upfuncties van Jetpack is dat alles op de achtergrond gebeurt, en dat u alleen wordt gewaarschuwd als er iets misgaat. Dit vermindert de tijd die u nodig heeft om uw website te beheren.

Meer over WordPress en back-ups


Auto-Plugin-updates

Een van de belangrijkste onderhoudstaken die WordPress website-eigenaren moeten uitvoeren is het updaten van de plugins. Het up-to-date houden van uw plugins zorgt er niet alleen voor dat u over de nieuwste functies beschikt, het betekent ook dat u de nieuwste bugfixes en beveiligingsupgrades heeft.

WordPress plugins kunnen automatisch worden geüpdatet door Jetpack. Deze functie wordt vermeld in de beveiligingstab, maar wanneer u op de link klikt, wordt u naar WordPress.com gebracht.

Op de plugin pagina ziet u een lijst met alle geïnstalleerde WordPress plugins op uw website. Elke plugin kan worden gedeactiveerd vanaf deze pagina, en u kunt kiezen of hij automatisch wordt bijgewerkt.

Deze functie ondersteunt geen WordPress plugins die buiten de WordPress.org plugin repository zijn gedownload, dus als u premium WordPress plugins op uw website heeft geïnstalleerd, zult u deze nog steeds moeten updaten vanuit uw WordPress admin gebied.

Anti-Spam voor blog

Spam blijft een van de grootste hoofdpijnen voor website-eigenaren. Zelfs als uw website geen groot spamprobleem heeft, moet u nog steeds tijd besteden aan het verwijderen van spamcommentaren die door bots zijn gepost. Als u er niet in slaagt om spam te verwijderen, kan uw website er onprofessioneel uitzien en kan dit er zelfs toe leiden dat uw website op een zwarte lijst komt te staan of wordt verboden door zoekmachines. Sommige websites hebben ervoor gekozen om commentaren van hun website te verwijderen vanwege bijzonder slechte problemen met spam.

Automattic zijn in de voorhoede van deze strijd voor jaren met hun populaire anti-spam plugin Akismet. De plugin blijft verpakt met alle downloads van WordPress naast de zinloze Hello Dolly.

Spam Filtering

Alle Jetpack premium plannen bieden Spam Filtering. Het is een uitbreiding van Akismet die Automattic beschrijft als het equivalent van een Akismet Plus-plan (dat op zichzelf al $5 per maand kost). De spamfilterfunctie filtert automatisch bekende spam uit commentaren, pingbacks en contactformulieren. Reacties die zijn gemarkeerd als spam kunnen worden beoordeeld, en u kunt recente spam-activiteiten op uw website bekijken.

Verbeterd zoeken

De standaard WordPress-zoekmachine heeft een reputatie van, nou ja, echt slecht. Het is traag, veroorzaakt time-outs op grotere websites, en de zoekresultaten die worden gegenereerd zijn niet relevant. Degenen onder u die upgraden naar een Jetpack professioneel plan kunnen dit probleem aanpakken door gebruik te maken van Jetpack Search for WordPress.

Aangedreven door Elasticsearch, zal Jetpack Search snel relevante resultaten opleveren en MySQL timeout fouten elimineren.

Jetpack Search-widget

De Jetpack Search-widget verbetert de zoekfunctionaliteit voor websitebezoekers aanzienlijk door het toevoegen van categorie- en tagfiltering en de mogelijkheid om resultaten te sorteren op relevantie of datum. U kunt echter de standaard WordPress-zoekwidget blijven gebruiken als u dat wilt.

Ontwikkelaars hebben ook toegang tot de Elasticsearch API om de zoekopdracht aan te passen en de zoekwidget kan worden aangepast aan uw WordPress-thema.


WordPress Thema-uitbreidingen (CSS)

Iedereen die Jetpack installeert krijgt toegang tot meer dan honderd WordPress-thema’s van WordPress.com, en nog eens 200 zijn beschikbaar voor degenen die upgraden naar Jetpack-professional.

De informatiepagina voor elk thema is veel beter dan op WordPress.org, omdat het meer beeldvoorbeelden en details over de eisen van het thema laat zien. De standaard van de ontwerpen is ook zeer goed. De WordPress.org themamap blijft echter de beste plaats om gratis WordPress-thema’s te vinden, aangezien er duizenden ontwerpen in staan.

Het gedeelte over de thema’s is te vinden op de pagina met schrijfinstellingen en bevat drie nuttige thema-opties: Infinite Scroll, Custom CSS en Mobile Theme.

Infinite Scroll kan op twee manieren worden gebruikt. Een optie is om een knop weer te geven waarmee de lezer meer berichten kan laden om te worden weergegeven, maar een meer praktische optie is om berichten automatisch te laden als de lezer naar beneden scrollt.

Met aangepaste CSS kunt u uw eigen stylingcode toevoegen. Het leuke aan deze functie is dat de laatste 25 CSS-revisies die je hebt gemaakt worden bewaard, zodat je de code kunt vergelijken en, indien nodig, kunt herstellen.

Meer handleidingen over WordPress widgets

Jetpack Mobiel Thema

Als u de inhoud van uw website toegankelijker wilt maken, kunt u overwegen om het Jetpack Mobile Thema in te schakelen. Het ondersteunt afbeeldingen en laat u toe fragmenten weer te geven in plaats van volledige blogberichten.

Meer over WordPress thema’s:

Jetpack Widgets

Meer dan 20 WordPress-widgets zijn beschikbaar via Jetpack. Je moet de widgets activeren in de schrijfinstellingenpagina, omdat ze standaard gedeactiveerd zijn. Er is een mooie variëteit aan widgets beschikbaar, waaronder voor Twitter, Facebook, Flickr, Google Translate, auteursprofielen, aankomende evenementen, top-blog posts en nog veel meer.

De opties zijn vrij beperkt in de meeste van deze widgets, maar door Jetpack-widgets in te schakelen kun je jezelf besparen op het installeren van extra WordPress-plugins. Met Jetpack kunt u ook bepalen wie uw widgets ziet. Als u de zichtbaarheid van de widgets inschakelt, kunt u aangeven of een bepaalde widget wordt weergegeven voor specifieke paginatypes, categorieën, tags, datums en auteurs.

Meer handleidingen over WordPress widgets

Meer Jetpack functies

Jetpack heeft zoveel functies dat het onmogelijk is om ze allemaal in één artikel te behandelen, maar in deze sectie wil ik het kort hebben over andere coole dingen die Jetpack kan doen.

Portfolios & Testimonial Post Types

Portfolios & Testimonial Post Types kunnen worden geactiveerd vanaf de schrijfinstellingenpagina van Jetpack. Testimonials zijn een geweldige manier om citaten van klanten en belangrijke mensen binnen uw branche weer te geven.

Portfolio’s kunnen in verschillende projecttypes (categorieën) worden geplaatst en er kunnen tags aan worden toegewezen. Aangezien er een op maat gemaakt posttype wordt gebruikt, heeft u meer flexibiliteit in de manier waarop media worden weergegeven dan bij een gewone galerij.

Jetpack Contact Formulier

Het Jetpack Contact Formulier is vrij eenvoudig, maar ik ben een grote fan, omdat het een geweldige manier is om snel eenvoudige contactformulieren op te bouwen.

Het maakt het mogelijk om meerdere mensen op de hoogte te stellen als er een e-mail wordt ingediend.
Er zijn vier velden beschikbaar in het formulier: Naam, e-mail, website en bericht, en u kunt bepalen welke velden verplicht zijn en er standaardwaarden voor invoeren.

Jetpack XML-sitemaps

Jetpack biedt twee soorten website XML-sitemaps aan. De eerste sitemap is ontworpen voor zoekmachines zoals Google, Yahoo!, Bing en Ask.com. De tweede sitemap zal u helpen om uw laatste nieuwsartikelen op Google News te krijgen.

Uw website kan worden geverifieerd bij grote zoekmachines met Jetpack’s Site Verification Tools. Google, Bing, Pinterest en Yandex worden ondersteund. Dit bespaart u de noodzaak om het eigendom van uw website te verifiëren met behulp van een alternatieve verificatiemethode, zoals het uploaden van een bestand naar uw website.

 


Content delen via Social media

De meeste sites en organisaties zijn nu aanwezig op meerdere sociale sites zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en meer. Als u volgers krijgt op social media, is het publiceren van content een mooie manier om uw boodschap te verspreiden en uw site te promoten. Het plaatsen van content op sociale media biedt verschillende voordelen:

  • Het bereiken van uw maximale potentiële publiek, niet alleen degenen die uw site bezoeken.
  • Gevonden worden door potentiële lezers of klanten op hun favoriete sociale site of netwerk.
  • Mensen die uw content leuk vinden, kunnen deze gemakkelijk delen met hun eigen volgers, waardoor u nog meer zichtbaarheid krijgt.

Het grote probleem is dat het handmatig posten op uw verschillende social accounts vervelend en tijdrovend kan worden. Jetpack automatiseert het hele proces met een functie genaamd ‘Publicize’.

Handleiding Social Media Posting automatiseren met Jetpack


Jetpack prijs

De overgrote meerderheid van de functies in Jetpack zijn gratis beschikbaar. De enige vereiste is dat u zich aanmeldt voor een WordPress.com-account om de plugin te kunnen gebruiken. Er zijn echter veel geldige redenen om te upgraden naar een van de drie beschikbare premium Jetpack plannen.

Het meest betaalbare plan is het Jetpack premium plan. Het Jetpack premium plan kost $9 per maand of $99 per jaar. Het upgraden naar dit plan verbetert de veiligheid van uw website door het toevoegen van malware scannen en automatische beveiligingsfixes. Dit plan omvat ook video-hosting, Google Analytics-integratie, SEO-tools, WordPress.com-advertentie-netwerkondersteuning en PayPal-knoppen.

Jetpack Professional is het duurste plan, met een verkoopprijs van $29 per maand of $299 per jaar. Dit plan verhoogt de back-ups van dagelijks tot elk uur, en alle back-ups worden bewaard zolang uw lidmaatschap actief is.

De Elasticsearch-aangedreven Jetpack Search is ook opgenomen in dit plan, evenals 200 premium WordPress.com thema’s. In het activiteitenlogboek worden ook evenementen tot een jaar lang bijgehouden.

Jetpack premium plan en prijzen

jetpack prijs


Conclusie Jetpack

Wat in 2011 begon als een handige verzameling van tools is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige plugins vop WordPress.org. Moet je Jetpack gebruiken op uw eigen WordPress website? Het hangt echter af van welke functionaliteit u nodig heeft. Als je meer ervaren bent kun je veel van de functies ook met (betaalde) plugins oplossen, die vaak nog uitgebreider zijn. Voor beginners is het handig omdat je nog niet weet welek plugins je moet gebruiken voor welke functie.

Jetpack is in vele opzichten minder flexibel dan andere premium plugins, die vaak meer functies hebben. Je hebt te maken met de (beperkte) instellingen van Jetpack en je kunt niet veel veranderen. Maar je kunt ook andere plugins gebruiken naast deze allround plugin. Als je bijvoorbeeld een fan bent van de beveiligings plugin Wordfence, zet dan gewoon de Jetpack beveiligingsfunctie uit en je kunt Wordfence gebruiken.

Een goede manier om Jetpack te evalueren is het installeren van de plugin op uw website en het testen van elk van de modules. Als je vindt dat Jetpack in staat is om meerdere WordPress plugins te vervangen, of meerdere diensten van derden, dan is het zinvol om door te gaan met het gebruik ervan.

Door Jetpack op WordPress-websites te installeren, kon ik stoppen met het gebruik van diensten van derden voor downtime monitoring, e-mailmarketing en het delen van nieuwe blogberichten via sociale media. Ook heb ik de WordPress-plugins gedeactiveerd voor functionaliteit zoals gerelateerde berichten en het langzaam laden van afbeeldingen.

Succes met Jetpack!